lauantai 20. elokuuta 2022

Kesän viimeiset mattopyykit

 


Nämä ihanat elokuun hellepäivät olen käyttänyt pesemällä loput huushollimme matot. Laiskuuttani en lähtenyt kylän matonpesupaikalle, vaan levittäydyin kimpsuineni omalle pihanurmikolle, pressun päälle. Edes painepesuria en viitsinyt käynnistää meluamaan, tartuin mieluummin perinteiseen juuriharjaan ja puutarhaletkuun. Mattoni kun ovat etupäässä kepeitä räsymattoja, joita on helppo käännellä ja nostella märkinäkin.

Rakkaimpia matoistani ovat raidalliset ja kuviolliset mummon kutomat kaunokaiset, jotka ovat siirtyneet minulle perintönä. Niitä ei ole kudottu "oikeista" trikookuteista, vaan vanhoista vaatteista ja kodintekstiileistä leikellyistä räsyistä. Pystyn vieläkin tunnistamaan raidoista ukin flanellipaitaa, mummon yöasua, isän kylpytakkia ja äidin kukkahametta. Nostalgisia lapsuusmuistoja!

Kirpparilta löytämilleni upeille, vanhoille villamatoille riittää nyt puistelu ja hyvä tuuletus. Tuskin maltan odottaa syksyn viileneviä säitä, että saan levittää ne kammarin lattialle varpaita lämmittämään. Kesäisin kun ei pirtissämme juurikaan mattoja käytetä kaksi- ja nelijalkaisten rapakäpälien vuoksi.


 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Minä & tavarat

  Miun pitää tunnustaa: miusta on tullut viimenäkemältä kirppishaukka. Ainahan oon tykännyt kirppareita kierrellä, mut nyt siitä on tullunna...