lauantai 27. maaliskuuta 2021

Siemeniä ja sipuleita

 Voiko olla totta, että taas on lauantai! Mihin nämä päivät menevät? 

Sää on ollut tällä viikolla tosi keväinen ja hanget saavat kyytiä. Olen yrittänyt auttaa aurinkoa ripottelemalla tuhkaa niihin paikkoihin joiden soisin sulavan ensimmäiseksi. Eli tulevien kukkapenkkien kohdille. Isäntä on työnnellyt traktorilla korkeimpia lumikumpareita levälleen. 

Pihamaalla on joitakin isoja kiviä, joiden ympärykset ovat erityisesti häirinneet ja harmittaneet niin kauan, kuin olen tällä paikalla asunut. Nokkosta, koiranputkea, juolavehnää ja muuta rikkaa rehottaa ihmisen korkuisina pehkoina kivien ympärillä, mihin ruohonleikkurilla ei pääse. Trimmeriä en omista. 

En kuitenkaan halua siirrättää kiviä pois, ne kuuluvat maisemaan, mutta näen sieluni silmin, miten ympärysten siistiminen parantaisi yleiskuvaa huomattavasti. Eli heti maan sulettua luvassa on ankaraa kaivamista, juurimaton asennusta, puhtaan mullan kärräämistä ja jotain kivaa istutettavaa. Sipulikukkien kasvatuksesta minulla ei ole aikaisempaa kokemusta, mutta ajattelin että sellaiset voisivat ainakin pihan puolen aurinkoisemmalla paikalla menestyä. Ensimmäiset sipulipussit valitsin jo viikolla lähikaupan tarjouskorista: gladiolusta punaisena ja violettina, kruunuvuokkoa samoissa sävyissä, sekä ixiaa, jonka polka-karamellin väriset kukat miellyttävät, vaikka en kyseistä kasvia muuten tunnekaan.


Pihan varjoisemman puolen kivien ympärille täytyy miettiä sitten jotain muuta. Koristekasveja vasta opettelen, joten tutkimista ja suunnittelua riittää.

Loput hevoslaitumen siemenet tulivat viimein. Niiden metsästäminen ei ollutkaan ihan niin helppo nakki kuin olin kuvitellut. Haluan nimenomaan monilajisen laidunnurmen, en mitään yksipuolista timotei-nurminataa, joten jouduin itse koostamaan sekoituksen. Maatalouskaupoissa ei tunnu olevan varastossa mitään erikoisempia siemeniä, vaan kaikki ovat tilaustavaraa. Ja asenne suurinpiirtein se, että tilataan kun jaksetaan joskus jos ehditään. Murrr! Onneksi sain ympättyä työnantajan tarviketilaukseen myös siemensäkin, eikä toimitusaikakaan ollut kohtuuton.


 

Siemenseoksen pohjana on ihan perus hevoslaidunsiemen, jota täydennetään riistasiemenillä. Perusseos sisältää timoteitä, raiheinää, niittynurmikkaa ja punanataa. Riistasiemenessä on timoteitä, nurminataa, englanninraiheinää, valkoapilaa, puna-apilaa, sinimailasta, keltamaitetta, kuminaa ja heinäratamoa.

Sitten enempiä ajattelematta otin kaupasta myös niittykukkaseoksen. Paketissa ei sanottu tarkalleen, mitä kaikkea se sisältää, luvattiin vain siinä olevan pohjana punanataa, jäykkänataa, nurmirölliä sekä kukkien siemenistä "mm. päivänkakkaraa ja ruiskaunokkia". Vasta myöhemmin pälkähti päähän, että tuo "muunmuassa" voi mahdollisesti tarkoittaa myös leinikkiä, josta nimenomaan olen vuosia halunnut päästä eroon. Täytynee tehdä koekylvös ja katsoa, mitä sieltä nousee. Onneksi pakkauksessa on nurmi- ja kukansiemenet pakattu fiksusti erikseen, niin joka tapauksessa voin hyödyntää ainakin ne nurmisiemenet. Eli lajeja tulee yhteensä 13 plus mahdolliset niittykukat päälle. Ihan jees!


Taimikasvattamossa koulin paprikat isompiin ruukkuihin.Ne näyttävät hyviltä ja elinvoimaisilta. Tomaatit sen sijaan ovat jotenkin kehityshäiriöisiä, jostain taimesta puuttuu toinen sirkkalehti tai lehdet ovat epämuodostuneita ja värivikaisia. Mietin, voisiko kylvömullassa olla jotakin mikä häiritsee niiden kehitystä, sillä poikkeamia on ihan lajikkeesta riippumatta.

Mammuttibasilikat ovat itäneet, kesäleimujen nousemista vielä odotellaan. Uusia kylvöksiä tein tällä viikolla yhden: korallikeijunkukan. Tuoksuherneen laitan likoamaan ja kylvän huomenissa.

 

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Minä & tavarat

  Miun pitää tunnustaa: miusta on tullut viimenäkemältä kirppishaukka. Ainahan oon tykännyt kirppareita kierrellä, mut nyt siitä on tullunna...