maanantai 22. helmikuuta 2021

Lunta, lunta aina vaan

 Viimeinen vapaaviikko ennen töiden alkua lähtee erittäinkin talvisissa merkeissä. Kummallinen sää: pakkasta saattaa olla 15-20 astetta, ja silti pyryttää lunta kuin esterin takamuksesta! Meidän vanha ja väljäkäyntinen traktori on ollut hätää kärsimässä, ei riitä tehot oikein lumilinkoa pyörittää näin paksuissa kinoksissa, hyvä jos jaksaa käynnistyä hyytävässä pakkasessa. Ja jäätyi minulta autokin viime viikolla. Kahteen vuorokauteen ei inahtanutkaan käyntiin, mutta sitten kun kovimmat pakkaset hellittivät, kävi ja kukkui taas niinkuin ei mitään.


Mittailin aamusella talli/hallirakennuksen kattoa sillä silmällä, että pakko se on ruveta lumen pudotukseen. Rakennus on niitä 70-luvun arkkitehtuurin helmiä, joissa katon kaltevuus ei riitä lumien omatoimiseen tipahtamiseen. Lähtevät vasta keväällä sulamalla, jos niitä ei käy välillä pudottamassa pois. Pinta-alaa tuolla katolla on rapiat 500 neliötä, eli mistään parin tunnin pikku puuhastelusta ei ole kyse. Yleensä katon kertaalleen tyhjentämiseen menee viikko, ja pahimpina lumitalvina sen joutuu tekemään kahdesti. Onneksi pihapiirin muut rakennukset ovat vanhempaa kantaa, ja niihin on rakennettu kunnon harjakatot.

Joten aamukahvin jälkeen kiipesin katolle ja pistin kolan heilumaan. Lumi on kevyttä pakkaslunta ja melkoisen helppo työntää alas. Loppuviikoksi on luvannut nollakeliä, jolloin homma muuttuu huomattavasti raskaammaksi, siksi yritän ahkeroida. Sain aamupäivän aikana ehkä 1/8 katosta putsattua, sitten alkoi loppua kunto. Enkä uskalla nyt yli voimieni riehua, jos aion viikon päästä kyetä töihin. Laitoin traktorin piuhaan ja siirryn loppupäiväksi konehommiin. Ei riitä, että lumet saa katolta alas, vaan ne on raivattava tietenkin pois myös ovien edestä ja kulkuväyliltä.


Jos pihalla vallitsee talvi, niin sisälläpä on kasvukausi alkanut! Osa paprikan siemenistä puskee jo juurta ja versoa, joten siirsin ne idätyslautalta multaan. Nyt näyttää siltä, että California Wonder tuottaa pettymyksen: ei ainuttakaan itusta näkyvissä vielä. Sen sijaan kaupan paprikasta otetut siemenet ovat itäneet lähes kaikki. Siemenpussista oli toki parasta ennen -päiväys mennyt jo vuosi sitten, liekö itävyys siksi olematonta. 


Vielä pitäisi pari viikkoa malttaa ennen seuraavia kylvöjä. Maaliskuussa multaan pääsevät tomaatit - kolmea eri lajiketta - basilika, kesäleimut sekä nyt kylmäkäsittelyssä olevat harjaneilikan siemenet. Tästä ne lähtevät kaapin päällykset täyttymään!


2 kommenttia:

  1. Melkoinen lumimäärä siellä katolla! Hyvähän se on saada pois ennen kuin vesi tekee siitä oikein painavaa.
    Ihana, suloinen pieni itu!

    VastaaPoista
  2. Lunta riittää siirreltäväksi. Katselin lievällä kauhulla erästäkin kattoaluetta täällä, kun sieltä rysähtää lumet alas, ne ovat sekä märkiä että painavia. Kannattaisi ehkä helpottaa tulevia hirmu-urakoita pudottamalla ainakin varaston oven edestä lumet alas, nyt kun ovat vielä kuivia ja kevyempiä.
    Saas nähdä minkälaista myräkkää nytkin tekee, tuuli on ainakin kylmä ja kova.

    VastaaPoista

Minä & tavarat

  Miun pitää tunnustaa: miusta on tullut viimenäkemältä kirppishaukka. Ainahan oon tykännyt kirppareita kierrellä, mut nyt siitä on tullunna...