keskiviikko 27. tammikuuta 2021

Kasvilavat suunnittelun asteella

 Kyllä nyt on niin, että pakko olisi päästä jotain puuhastelemaan! Ilmeisesti keskitalven väsyhuippu on ohitettu ja akuissa alkaa olla taas virtaa. Kun tulevaa viljelykautta varten ei oikein muuta pysty vielä tekemään, niin aloitan pikkuhiljaa kasvilavojen rakentelun.

 

Tänään kiipesin varaston ylisille tutkimaan rakennustarpeita. Valikoin sieltä siisteimmät ja vähiten kärsineet puupölkyt ja aloin hahmotella lavan mittasuhteita. Pitkälti mennään nyt pöllien pituuksien mukaan, ettei hirveästi tarvitsisi tavaraa pätkiä. Aika sopimoilleen noista tarpeista saisi 110 cm * 305 cm kokoisen lavan. Korkeutta sille tulisi neljällä pölkkykerroksella 33 cm. Kurpitsoja varten voisi varmaan laittaa viidennenkin kerroksen. Ja näitä lavoja menee kasvimaalle kaksi kappaletta.


Luultavasti lavojen kasaaminen täytyy tehdä useampana elementtinä, jotta rakennelman saa traktorin kauhassa siirrettyä kasvimaalle. Meidän viljelykset eivät sijaitse aivan talon vieressä, vaan kylätien toisella puolen, joten ihan kantamalla ei näin painavia virityksiä sinne siirretä. Isännän ruuvivaraston ratsasin, eikä siellä ole aivan riittävän pitkiä ruuveja. Eli ostoslistalle ainakin ne, sekä jotain lavojen säänsuojaukseen. 


Kokeeksi vetäisin yhteen kulmaan tervaa, jos voitelisi lavan ulkopuolen sillä. Puhdas hautatervahan ei pitäisi olla ympäristölle haitallinen, ja tumman värisenä se myös sitoisi lämpöä. Täytyy perehtyä, miten oikeaoppisesti suoritetaan veneen tervaus, ja käsitellä lavat samalla tavalla.

 


Lavat asettuisivat siis nätisti peräjälkeen tuohon kasvimaan oikeaan reunaan, mihin poljin malliksi jäljen. Vasemmalle puolen jää tilaa avomaalajikkeille. Lumesta tököttävien keppien välissä on syksyllä istutettu valkosipuli. Talikko ja vesisäiliö jäivät laiskalta puutarhurilta talven armoille. Kuvasta tulikin mieleen, että pitää pudottaa ihan pikimmiten lumet alas kasvihuoneen katolta.

Tätä postausta kirjoittaessa tuli työnantajalta odotettu viesti: ensimmäinen siementilaus on saapunut! Eli kohta pääsee myös kylvöhommiin, jos nyt ei vielä kotona niin ainakin työpaikalla. Jes!

2 kommenttia:

  1. Tulee komeat lavat! Omat lavakaulukseni mönjäsin Osmocolorin ecogarden sarjan värimorsinkolitkulla, sitä saa ostaa valmiina. Taitaa vaan sulla olla tarve niin iso, että terva tulee edullisemmaksi.
    Mitä valkosipulilajiketta sulla on kasvamassa?


    VastaaPoista
  2. Se tuossa vielä mietityttää, että viitsiikö tuota tervaa laittaa sisäpintoihin. Toisaalta lavamatskua on jemmassa vielä niin paljon, että raaskii noita rakennella lisää lahonneiden tilalle.

    Valkosipulin lajikkeesta en ole varma, muisti pätkii, kun sain istukkaat työpaikalta...?

    VastaaPoista

Minä & tavarat

  Miun pitää tunnustaa: miusta on tullut viimenäkemältä kirppishaukka. Ainahan oon tykännyt kirppareita kierrellä, mut nyt siitä on tullunna...