lauantai 16. tammikuuta 2021

Sydäntalvella

 

 Viime viikkoina Suomen talvi on näyttänyt kauneimman puolensa. Sitä on ihasteltu täälläkin somessa niin monin ylisanoin, etten keksi enää mitään lisättävää. Pakkanen on paukutellut alimmillaan -30 asteessa, mutta jostain syystä se ei ole tänä talvena haitannut elämää juuri ollenkaan. 

Mökkihän meillä lämpenee puulla; vain pesutiloissa on sähköinen lattialämmitys ja eteisessä pikkupatteri pitämässä vesijohtoa sulana. Lämmittämällä vuoron perään leivinuunia ja varaavaa  hellaa, huoneet on saanut pidettyä siedettävän lämpiminä. Lattian rajassa toki vetää, mutta villasukilla ja reinoilla pärjää. Tuvan leivinuuni-hella teetettiin muutama vuosi takaperin entisen, rähjääntyneen tilalle. Uusimisella olikin jo korkea aika, sillä vanhaa tulisijaa purettaessa paljastui sen sisuksista aika paha rappeutuminen ja muutenkin höttöinen ja alkujaan huono työnjälki. Ei ihme että mökissä aikaisemmin paleli.


Rakastan villavaatteisiin pukeutumista, ja nyt sitä on saanut tehdä ihan sydämen kyllyydestä. Alimmaiseksi laitan villa-silkkisen kerraston ja sen päälle merinovillaisen väliasun. Päällysvaatteiksi vetäisen armeijan vihreän villapaidan ja pehmeät gollegehuosut. Ulos lähtiessä sukellan 80-luvun retroon pilkkihaalariin, sellaiseen aitoon teddyvuorilliseen. Jaloissa on parit villasukat ja numeroa liian isot thermosaappaat. Päähän laitan villapipon tai korvaläpällisen keinoturkishatun.

 


Myös hevoset ulkoilevat säähän katsomatta puoli seitsemästä iltayhdeksään. Se on meillä normaali tarhausaika laidunkauden ulkopuolella. Jos mittari näyttää yli -15 astetta tai kovasti tuulee ja sataa, ne saavat loimet niskaansa. Tarhassa on oljilla kuivitettu katos, missä pojat usein seisoskelevatkin säältä suojassa.

 


Eniten lisävaivaa pakkasilla tuottaa eläinten juomavesien sulana pitäminen. Kanalassa on jatkuvasti lämpölamput päällä ja vesisoikko asetettu niiden alle. Aamuin illoin kuumaa vettä lisäämällä astia on pysynyt sulana. Hevosilla on ns. kylmä talli, eli jatkuvaa lämmitystä ei karsinaosastolla ole. Valjashuoneessa on sähköpatteri pitämässä lämmöt plussan puolella, joten kaikki jäätyvä tavara on syytä säilyttää siellä. Tallin lämpötila laskee näillä keleillä päivän aikana useita asteita pakkaselle, yöllä se pysyy lisälämmön ansiosta nollan paikkeilla.

 


Lisälämpöä saadaan polttoainekäyttöisellä hallipuhaltimella, sillä kaksi hevosta ei jaksa pitää neljälle hevoselle mitoitettua tilaa plussan puolella. Lämmitintä käytetään kuitenkin päällä vain valvovan silmän alla ja silloin kun hevoset ovat ulkona. Lantalan puolella sen sijaan lämpöä syntyy luonnostaan: pehkulanta palaa ja höyryää näilläkin keleillä iloisesti. Saisipa tuon lämmön jotenkin hyödynnettyä talliosaston lämmityksessä! Hyvää maanparannusainetta ainakin on luvassa ensi kesäksi, voin jo kuvitella, miten kurkut ja kurpitsat kasvavat kohopenkissä pehkupatjan päällä.

Talliin ei tule juoksevaa vettä, mikä on mielestäni ihan hyvä ratkaisu. Ei tarvitse kantaa huolta vesiputkien jäätymisestä. Oma urakkansa on tietysti veden kantamisessa mökin kylppäristä tallille. Ämpärijuotto on myös hevosten terveyden kannalta paras ratkaisu. Veden voi tarjoilla lämpöisenä ja juotua määrää pystyy tarkkailemaan.


Kirpakkana pakkasiltana saunan lämmityskin on ihan oma projektinsa. Puuta on poltettava kiukaassa pari tuntia, ennen kuin kylpemään pääsee. Löylyhuoneen lisäksi lämpöä tarvitaan myös saunakammarin puolelle, jotta siellä tarkenee vilvoitella. Joskus, kun on kiireetöntä aikaa, sulattelen pesuvedet lumesta. Aika monta saavillista saa lunta kantaa kiukaan kupeeseen lämpenemään. Mutta löylyt on niin makoisat, että on se sen väärti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Minä & tavarat

  Miun pitää tunnustaa: miusta on tullut viimenäkemältä kirppishaukka. Ainahan oon tykännyt kirppareita kierrellä, mut nyt siitä on tullunna...